Blommig honung
Och så får vi honung. Historiskt har honung använts till att behandla allt ifrån ögonsjukdomar till halsinfektioner, förstoppning, hicka, trötthet, eksem, torr hy och brännskador. Till att brygga mjöd och till att söta maten.
Tur att de finns, de surrande krypen.
Men hur är det ställt med insekterna egentligen?
Det är ont om dem. Insekterna. Bin, humlor, fjärilar och andra kryp lyser med sin frånvaro. Tyska forskare bekräftar att antalet pollinerande insekter minskat med 80 % på 28 år. Fortsätter det i den här takten kollapsar ekosystemet. Några av skälen till det är kemiska bekämpningsmedel och konventionell odling (med monokulturer). Kan vi vända trenden? Ja, det finns faktiskt saker du och jag kan göra för att göra livet lättare för bin.
Här några tips från Naturskyddsföreningen:
- plantera kryddväxter som timjan, mynta, salvia och lavendel i trädgården eller på balkongen.
- Gör en äng med klöver och prästkragar.
- Sprid ängsfröer på platser de kan blomstra.
- Plantera hagtorn, nypon, rönn och andra buskar med bär som fåglar äter.
Blommorna du odlat kan du sedan infusera honungen med och voilá, blomsterhonung.
Infusera betyder helt enkelt att man låter växter dra i honung.
I kylskåpet trängs burkar med rosen-, gatkamomill-, myskmadra-, granskotts-, lavendel-, och timjanhonung.
Blommig honung använder jag i köket som en smaksättare. Tänk ringlad gatkamomillhonung till yoghurt eller på pannkakor, fläderhonung i drinkar eller myskmadrahonung till en bit spansk fårost. Det är faktiskt så gott så man smäller av.
Såhär gör du honung med rosenblad:
Rosenhonung smakar gudomligt. Alla rosenblad går att använda såvida de inte är besprutade. Använd inte snittrosor från blomsterbutiker, de är hårt besprutade. Ingredienser:
Rå honung
Rosenblad, nyplockade (eller torkade)
- lägg rosenbladen i en ren torr glasburk, inte för hårt packat, luftigt är bättre
- rör ned honung i burken, ta hjälp av en smörkniv eller chopstick att röra om med
- när blad och honung är blandat, rör ned mer honung tills burken är full
- rör om och förslut med lock
- låt burken stå framme i rumstemperatur, vänd den upp och ned ett par gånger om dagen
- efter 3 dagar är blandningen klar, du behöver inte sila den. Jag gillar att låta rosenbladen vara kvar, de är goda
Eftersom honungen är hydrofil, vilket betyder att den drar ur vatten ur växten, så blir den rinnig, som en sirap, och lättare att hälla. Förvara i kylskåp för att minska risken att honungen börjar jäsa. Håller hur länge som helst!
Andra växter som passar med honung: citronmeliss, gatkamomill, granskott, granbarr, gulmåra, kamomill, lavendel, lindblom, mynta, myskmadra, oregano, rosmarin, salvia, timjan, tallstruntar, violer…
Bee sweet!
Lisen
Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudvård, ekologisk shampoo, ansiktskräm och annat från oss!