Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.
Smultron

Smultron

Smultron, saltvatten, tång, sand mellan tårna, mormors torra blåbärsmuffins, solvarm brygga, sommarregn, salubrin och myggbett. Smaker från min barndoms somrar som finns inprogrammerade i mitt cellminne för evigt.
Just smultron är jag inte ensam om att förknippa med sommaren – bären är nog för de flesta synonyma med vår ljusaste årstid. Smultron. Smaka på ordet, svenskans godaste ord om du frågar mig! Det är inte bara ett ljuvligt ord och bär, smultron är också bra till mycket och har länge använts som medicinalväxt.

Inom örtmedicinen användes förr hela växten mot menssmärtor, gulsot, lever-, och njurbesvär, blodbrist, nedstämdhet, skörbjugg och svårläkta sår. Blad och rot har ur urindrivande, blodrenande, antiseptiska och sammandragande egenskaper. Näringsrika är de också, liksom jordgubbar innehåller de järn, fosfor, kalcium, brom och C-vitamin. De lär också bota gikt (det sägs att botanikern Linné botade sin gikt med hjälp av en smultronfasta), ge bättre andedräkt och ta bort missfärgningar på tänderna. Så, det finns alltså inget som hindrar dig från att frossa i smultron.



Vill man verkligen skoja till det och har ett överskott av bären, så kan man gå loss med en smultronansiktsmask: ta en näve smultron i ena handen och mosa dem, applicera direkt på huden, vänta en kvart och skölj av med ljummet vatten. Fruktsyrorna ger en mild peeling och bären lämnar efter sig en skön, sval känsla.

Det finns tre smultronarter i Sverige – skogssmultron (vanligast), parksmultron, backsmultron (även kända som nejkon). Fragaria vesca är det vetenskapliga namnet, och ordet vesca kommer från latinets vescus som betyder njutbar eller ätbar. Mest njuter jag av att äta solvarma bär direkt från plantan, eller nyplockade i en skål med grädde. Men vill jag göra mig till så låter jag dem marinera i rött eller vitt vin och serverar med en klick créme fraiche och ett litet glas dessertvin eller hemgjord örtlikör i glaset.

Gör såhär:

Häll fem deciliter gott vin över en liter smultron, låt dra i ett par timmar och servera sedan. Det blir nog godare än vad trubaduren Bellman diktade på 1700-talet:”Ulla min Ulla säg får jag dig bjuda rödaste smultron i mjölk och vin”. Fast vad vet jag, kanske ska prova, har ju hela sommaren på mig!

Fler tips? Ok, den här, ljuvlig: Blanda smultron med lite socker och balsamvinäger, låt stå i fem minuter och servera till glass, vispad grädde eller pannacotta. Det går att byta ut smultron mot jordgubbar i alla ovan nämnda recept och tips.

Sedär, nu har du lite smultron-kuriosa att svänga dig med vid nästa grillkväll.

Stay wild!

Lisen

Och du! Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudkräm, ekologiskt shampoo, ekologiska hårprodukter och annat från Care Of Gerd!

 

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-07-12
c/o GERD som årets julklapp!

c/o GERD som årets julklapp!

I år är unisex dofter hetare än någonsin, och vem passar bättre att representera årets julklapp än c/o GERD? Med naturliga, genusneutrala produkter för alla, hyllar vi unisexa produkter som fokuserar på individualitet, hållbarhet och ren nordisk kraft.