Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.
Grunda dig med rötter

Grunda dig med rötter

Hösten lockar fram min mest introverta, reflekterande och tillbakadragna sida. Nu vill jag traska ensam i skogen, ägna mig åt nördiga projekt som bara jag har glädje av, låta dagboken ta del av mina tankar, funderingar, rädslor, min nyfikenhet och idéer.
Läsa, plocka äpplen och hålla en knastrande brasa vid liv. Jag grundar mig. ”Att grunda sig” är ett begrepp som dyker upp här och var men vad betyder det? Min tolkning är att komma tillbaka till mig själv. Hämta hem egna tankar, åsikter och andning, skilja dem från omvärldens. Det är lätt att ryckas med i andras stress och glädje, i inbillade måsten och känslor av att inte räcka till, fördjupa sig i alla ens tillkortakommanden. Till ingen nytta. Den energin kan användas till mer konstruktiva saker och nya livsäventyr. Mina bästa grundningstips är: dra mig undan från sociala medier. Gå ut i skogen och sätta den ena foten framför den andra. Städa gillar jag också, rensa ut saker som gjort sitt och vårda det jag tycker om. Och så äter jag rötter. Jag lovade i förra veckans inlägg att tipsa om råvaror i säsong och hur de påverkar oss –här kommer rötterna in. Det är helt logiskt tänker jag att något som växt under jord, samlat näring och energi, dragit ned kraft ovanifrån (från sol, regn och från bladen) har en grundande effekt!

Idag blir det morot på menyn:

Moroten är en fantastisk rotfrukt som vi borde äta dagligen! Den innehåller flera vitaminer – A, B6, C och E, mineraler som kalcium, fosfor, magnesium, kalium, selen, kisel och zink och ett gäng kostfiber. Den förebygger högt blodtryck, förstoppning, astma och är antiinflammatorisk. Huden strålar när man äter morötter, rena skönhetsmaten helt enkelt. Inom den traditionella kinesiska medicinen kallas moroten för matens ginseng. Bäst effekt av moroten får man när den upphettas, eller syras. Tänk grytor, soppor, ugnsbakade, kokta eller stekta. Eftersom E-, och A-vitaminer är fettlösliga är det smart att tillaga moroten med någon typ av fett, som vegetabilisk olja, smör eller grädde.

Visste du förresten att moroten har sitt ursprung i det vilda? Arkeologiska fynd visar att man åt vild morot i Afghanistan för 5000 år sedan. Så småningom började den odlas och spreds till Europa, Medelhavsområdet och Centralasien. Under 1300-talet blev den poppis som mat och i Holland användes den gröna fjäderlika blasten som en trendig hårprydnad! Idag räknas den som en av världens mest älskade grönsaker.

Min bästa morotshummus:

4 portioner som tillbehör

3-4 ekologiska morötter med skal, tvättade och skivade

1 burk stora vita bönor (400 gram), sköljda och avrunna

2 msk mandelsmör

saften av 1 apelsin

1 knippe persilja

1tsk paprikapulver + lite att pudra över

1 tsk kardemummakärnor

4 msk ekologisk vegetabilisk olja

2 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg morotsskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Lägg bönor, morötter, mandelsmör, apelsinsaft, kardemummakärnor, olja och salt i en matberedare. Mixa till en slät smet. Finhacka hälften av persiljan och rör ned den tillsammans med paprikapulver. Smaka av med salt. Lägg upp i skål, pudra över paprikapulver och hackad persilja. Servera som dipp med krispiga salladsblad eller pitabröd, eller servera som tillbehör till ugnsrostade grönsaker.

Stay wild,

Lisen

Och du! Glöm inte att du kan beställa massageoljor för massörer, ekologiskt hårvax, ekologisk ansiktsolja och annat från Care Of Gerd!

 

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-10-04
c/o GERD som årets julklapp!

c/o GERD som årets julklapp!

I år är unisex dofter hetare än någonsin, och vem passar bättre att representera årets julklapp än c/o GERD? Med naturliga, genusneutrala produkter för alla, hyllar vi unisexa produkter som fokuserar på individualitet, hållbarhet och ren nordisk kraft.